کنکاش در تاریخ

کنکاش در تاریخ

بیان نظرات جدید درباره تاریخ آذربایجان ، ایران و جهان
کنکاش در تاریخ

کنکاش در تاریخ

بیان نظرات جدید درباره تاریخ آذربایجان ، ایران و جهان

محل شنب غازان تبریز ! (1)

«در سال 618 لشکر مغول به پشت دروازه های تبریز می رسند، اما تدابیر شایان تقدیر بزرگان شهر تبریز را از حمله مغولان مصون نگه می دارد و مردم تبریز با بذل مال، شهر را از کشتار و ویرانی رها می سازند. البته این اتفاق سه بار تکرار می شود و در هر سه بار مردم متمول تبریز همان تدبیر را به کار می بندند تا این که در سال 638 هجری قمری مغول ها به سراسر آذربایجان مسلط می شوند و تبریز را پایتخت خود قرار می دهند که در زمان غازان خان تبریز شکوه ویژه ای می یابد. شنب غازان با ابهت تاریخی اش چشم ها را خیره می سازد. خواجه رشید الدین فضل الله وزیر اندیشمند ایلخانیان ربع رشیدی را بنیاد می نهد که در زمان خود عظیم ترین مرکز علمی – فرهنگی به شمار می رود و از آن همه مجد و عظمت اینک ویرانه هایی از برج های ربع رشیدی در میان محله ای باقی مانده است.» منبع



این تصویر از شخصی به نام مطراقچی مربوط به رسامی نقشه تبریز می باشد که ظاهرا سیمای تبریز در زمان (1542-1540میلادی) را نمایش می دهد و در یکی از موزه های ترکیه نگهداری می شود. بنای فرضی ربع رشیدی با شماره 1 و شنب غازان با شماره 2 در این تصویر مشخص شده است. همانگونه که می بینید از میانه شهر تبریز رودخانه ای جریان دارد که امروزه مردم شهر به آن میدان چایی می گویند که از منطقه اسپاراخون در دامنه های سهند سرچشمه می گیرد و در حوالی فرودگاه تبریز به آجی چای ملحق می شود و به  دریاچه در حال نابودی ارومیه می ریزد. اگر توجه کنید ربع رشیدی و شنب غازان فرظی هر دو در یک سمت میدان چایی قرار دارند! حال این واقعیت را با نقشه های امروزی از این دو محوطه مقایسه کنید.



همانطور که می بینید این دو محوطه بر خلاف رسامی قدیمی در طرفین رودخانه قرار گرفته اند. و این اولین تناقض می باشد!

فاصله تقریبی محوطه موسوم به شنب غازان تا میدان چایی همانگونه که در تصویر زیر مشخص شده حدودا km3.5  می باشد! اگر این فاصله را درست در نظر بگیریم در نتیجه طول حصار تبریز در حدود km9 و عرض آن km5  می شود. یعنی تبریز زمان مغول مساحتی در حدود 45 کیلومتر مربع را در برداشته است! تبریزی که به زمان قاجار مساحتی در حدود بازار بزرگ سرپوشیده کنونی و حاشیه باریک اطراف آن را شامل و مساحت تقریبی آن در حد 6.5 کیلومتر مربع بود و در نقشه بالایی به صورت کادر قرمز شش ضلعی مشخص شده  است. (و در یادداشت "نقشه دارالسلطنه تبریز" به آن اشاره کردم.)



از نکات جالب دیگر در این رسامی ظاهرا قدیمی گذر رودخانه ای کوچک از روی میدان چایی و ادامه حرکت آن می باشد !



عکس بالا مربوط به خرابه های محوطه ای می باشد که نام آن را ربع رشیدی گذاشته اند و مانند ابنیه دیگر در حال اضافه کردن جعلیات جدیدی به آن می باشند که نیازی به توضیح نیست و عکس پایینی کاملا گویای مطلب است. همین بیغوله اکنون لقب بزرگترین اولین دانشگاه جهان اسلام را یدک می کشد!


«خرابه های ربع رشیدی باقیمانده عمارات عظیمی است که در زمان ایلخانیان و به همت رشید الدین فضل الله وزیر سلطان محمود در محله ولیانکوی باغمیشه تبریز ساخته شده بود . این بناها به اصطلاح امروزی ، یک شهر علمی و دانشگاهی بوده استدر حال حاضر به غیر از چهار پایه عمارت و پشته های خاک و سنگ چیزی از این عمارت باقی نمانده است و گسترش روزافزون خانه سازی در پیرامون آن بر روند تخریب این نشانه ها نیز می افزاید و اگر به همین منوال ادامه یابد . دیری نخواهد کشید که تمامی خرابه های باقیمانده از ربع رشیدی کلاً از بین برود.» منبع



و این تصویری جدیدی از همان دم خروس است که دیدید. در این جا با توسل به جعل و با نام بازسازی، در حال ساخت یک برج سنگی برای آن هایی هستند که پنبه جهالت را از گوش خود خارج نمی کنند.


آثار مادی قابل دیدار از شنب غازان حتی در حد یک آجر هم وجود ندارد. در مورد بقایای بهتر است متن زیر را بخوانید:


«شنب‌غازان شکوه داشت، با عظمت بود، کاخ‌های بلند داشت، ساختمان‌های مجللی را در بر گرفته بود، هرروز پذیرای جهانگردان و مسافران بود، شنب‌غازان مرکز اعمال خیریه بود، انبوه از درخت بود، چشمه بسیار داشت و پرندگان زیبایی که چه‌چه کنان بر درختان می‌نشستند و ابهتش را می‌نگریستند، شنب‌غازان شاهی را در خود جا داده بود که عدالت‌محور بود، بر همه مهربان بود؛ هنوز هم قوانین و دستوراتش را مردم می‌ستایند، شنب‌غازان مرکز کشور پهناوری بود، لقب قبة‌الاسلام گرفت، زیباترین بناها داشت، بزگترین و بلند‌ترین گنبد را بر سر برج بزرگی در خود جای داده بود و آن شد آرامگاه آن خان عادل و ملکه‌هایش. آری این بود شنب‌غازان من  اما چه شد؟ دیری نپایید اوضاع عوض شد زلزله‌ها رخ داد و جنگ‌ها در گرفت و این شنب‌غازان بود که سال‌های دراز می‌دید و می‌سوخت ، دریغ از فریادی که بر آورد و زمانی نگذشت که همه چیز تمام شد دیگر نه خانی بد و نه شکوهی . مردمان نیز ریختند و آثارش را دست به دست غارت کردند. این است درد محله‌ی من، این است بغضی که گلوی محله‌ام را هنوز هم گرفته. خدا را شکر محله‌ام رو به آبادانی نهاد و خانه‌ها ساختند ولی هنوز هم خاک‌های آن عمارات در میان خاک‌هایش می‌نالند و خبر از قبر مخفی خانی می‌دهند که با شوق محله را به عظمت رساند. اما هنوز هم مشهود است عالمان و مجاهدین و شیر زنان و شجاع مردان.» منبع


باید چنین مرثیه سرایانی را به مدد گیرند تا بتواند فقدا وجود چنین بنایی را با ناله ها و نفرین هایی از این دست پر نماید.


ادامه دارد ...

نظرات 18 + ارسال نظر
N دوشنبه 2 اسفند 1400 ساعت 13:08

چرا آجرهاش توحیات خونه ما بود

یکی که میخواهد واقعیت را بدانی سه‌شنبه 21 دی 1395 ساعت 19:18

سلام ایدین:
کتابی به دست ام رسیده با نام "غیاث الغات" که گویا تاریخی و مربوط به زبان تورکی هست
حقیقتا بعضی جا هاش دیگه خیلی ضایع مندراوردی بیرون زده بود میخواستم بدانم نظر تو چیست
نوشته ای منبع ای راهنمایی درباره این کتاب داری ؟؟؟؟
راهنمایی کنی ممنون میشوم

کتاب های دیگری را نیز معرفی خواهند کرد. دری وری کامل است.

یکی که میخواهد واقعیت را بداند سه‌شنبه 4 آبان 1395 ساعت 02:00

ایدین تو حرف هایی مینویسی که مقداری راست امیخته به انکار بقیه مطلب و حتی قانون واقعیت هست
بعضی از شهر های ایران قدمت کمتر از 100 سال دارند حرف درستی هست نمونه ان شهر زاهدان که 80 سال پیش انگلیسی ها ساختند گروه هایی از مردم نا همگون و بیشتر دراویدی یا سیاه را هم به ان کوچانددن که نام بلوچ را هم گویا از شاهنامه برداشته روی انها گذاشتند

قضیه سورن و چوالدوز را فراموش نکنید.

علی یکشنبه 21 شهریور 1395 ساعت 00:58

شما فرمودین حتی آجری یافت نشده از شنب غازان...شام‌ غازان کرپیجی که تو کل تبریز مشهور هست، محل خرابه های گنبد تا همین 30 سال پیش مشخص بود با کلی کاشی منقش و سنگ های حجاری شده. بنده به عینه دیده بودم الان هم در موزه اگر ردش را بگیرید باید باشد یادم باشه یک کاشی مشبک هم از شنب غازان در موزه تبریز هست.غیر اینها تمام کتب تاریخی به عظمت شنب غازان و ربع رشیدی معترفند،هرچند ربع رشیدی خیلی کمتر از شنب غازان فعالیت داشته و الا حتی کتابهایی که در عمارت شنب غازان تألیف شده اند هم موجودند

خداوند شفایتان بدهد.

علی یکشنبه 21 شهریور 1395 ساعت 00:51

مسخره بازی؟ چرا؟ پس اسناد تاریخی؟ آثار تاریخی؟

علی شنبه 20 شهریور 1395 ساعت 16:47

یعنی شما معتقد هستید ربع رشیدی و شنب غازان وجود نداشته اند؟

شنب غازان که مسخره بازی بیش نیست، ربع رشیدی هم یادداشت جالبی دارد که به همین زودی خواهد آمد.

سید جمعه 5 شهریور 1395 ساعت 13:16

شماره یک مربوط به محل حکومت قره قویونلوها در ششگلان امروزی و شماره 2 کاخ هشت بهشت در حوالی سامان میدانی امروزی است که یعقوب فرزند اوزون حسن پادشاه آق قویونلوها بنا کرده بود .

به به، قویونلوها هم صاحب دومین مرکز تجمع شدند؟!

سروش شنبه 16 آبان 1394 ساعت 16:00

سلام من یه دانش اموز پیش هنرم باید یه کار ارائه بدم که شهر تبریزو با سه چهار تا از المان های شهری مثل بناهای معروف نشون بدم و زمینه کارم نقشه قدیمی تبریز باشه میشه منو راهنمایی کنید یا اگر به جای نقشه قدیمی ایده ی دیگه ای دارید منو راهنمایی کنید

ّبا سلام خدمت شما دوست عزیز

به صفحه فیس بوکی بنده مراجعه کنید تا در آنجا بتوانم توضیحاتی بیشتری به شما ارائه دهم.لینک صفحه فیس بوکی بنده در سمت راست وبلاگم هست.
در ضمن اگر می توانید آدرس ایمیلی از گوگل معرفی کنید زیرا ظاهرا یاهو ارتباط را برای ایرانیان از طریق آدرس های دیگر قطع کرده است.
منتظر شما هستم.

آتاتورک سه‌شنبه 1 اردیبهشت 1394 ساعت 00:06 http://biryol-az.blogsky.com/1391/07/25/post-22/#comments

متاسفانه خودتو سنگ روی یخ کردی.
کلا چرت و پرت گفتی.
بی پایه و اساس.
اونوقت میخوای نقد بشه؟!

مشکل اینجاست که تا کنون آجری هم پیدا نکرده اند که آن مربوط به شنب غازان بدانند. آن مناطق تا همین اوخر و حتی برخی قسمت های آن حتی امروز نیز مزارع تره بار بوده است.

امیر مختاری راد پنج‌شنبه 7 اسفند 1393 ساعت 17:23

صدای کاروانه خودتو ناراحت نکن D:

فکر می کردم که تنها چشمانتان دارای مشکل است ولی ظاهرا باید گوش های خود را نیز به پزشکی نشان دهید. البته سعی کنید که پزشک یهودی نباشد!.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد